Thursday 18 October 2012

LOMPAT TIKAM SEDAP!


Alhamdulillah tq Allah. Petang tadi dapat realisasikan hajat anak-anakku Yang nak makan lompat tikam...cuma Kali ni aku Sangat puas hat I sebab resepi lompat tikam Kali ini memang sedap. Klu sebelum ni, aku but lompat tikam gun teknik kukus tap I Kali ni aku gun a tektik masak atas API....memang senang Dan cepat sebenarnya....tq again Allah!


Resepi:


      *Lapisan bawah :-
  • 62 g tepung beras 
  • 660 ml air
  • 62 ml air pandan + 1/2 sk pewarna hijau
  • 1 sk garam
  • 1 sk air kapur

  • *Lapisan atas :-
  • 25 g tepung beras
  • 600 g santan pekat
  • 2 sk garam (aanak-anakku suka masin sikit rasa santannya)
  • *Air gula :-
  • 250 g gula melaka
  • 500 ml air
  • 1 helai daun pandan - di simpul
Atau Air Gula yang beli siap. Aku guna jenama Gula Melaka Pekat brand Dapur Desa (memang sedap)
Cara-cara
  1. Campurkan bahan2 lapisan bawah di dlm periuk,kacau rata dan masak hingga pekat dan berkilat.Matikan api.
  2. Tuang adunan kedlm mangkuk2 kecil yg bertutup hingga 1/2 bahagian mangkuk.Ketepikan.
  3. Masak pula lapisan atas hingga pekat dan tuang keatas lapisan bawah tadi.Sejukkan pd suhu bilik.
  4. Tuang secukup air gula keatas kuih dan boleh di hidangkan.Jika suka makan sejuk,simpan kuih yg telah diisi air gula di dlm peti sejuk.
  1. *Gula melaka daun pandan dan air dimasak hingga mendidih dan gula larut.Tapis dan sejukkan.


Selamat Mencuba! Yum Yum! 

No comments:

Post a Comment