Alhamdulillah tq Allah. Petang tadi dapat realisasikan hajat anak-anakku Yang nak makan lompat tikam...cuma Kali ni aku Sangat puas hat I sebab resepi lompat tikam Kali ini memang sedap. Klu sebelum ni, aku but lompat tikam gun teknik kukus tap I Kali ni aku gun a tektik masak atas API....memang senang Dan cepat sebenarnya....tq again Allah!
Resepi:
*Lapisan bawah :-
- 62 g tepung beras
- 660 ml air
- 62 ml air pandan + 1/2 sk pewarna hijau
- 1 sk garam
- 1 sk air kapur
- *Lapisan atas :-
- 25 g tepung beras
- 600 g santan pekat
- 2 sk garam (aanak-anakku suka masin sikit rasa santannya)
- *Air gula :-
- 250 g gula melaka
- 500 ml air
- 1 helai daun pandan - di simpul
Atau Air Gula yang beli siap. Aku guna jenama Gula Melaka Pekat brand Dapur Desa (memang sedap)
Cara-cara
- Campurkan bahan2 lapisan bawah di dlm periuk,kacau rata dan masak hingga pekat dan berkilat.Matikan api.
- Tuang adunan kedlm mangkuk2 kecil yg bertutup hingga 1/2 bahagian mangkuk.Ketepikan.
- Masak pula lapisan atas hingga pekat dan tuang keatas lapisan bawah tadi.Sejukkan pd suhu bilik.
- Tuang secukup air gula keatas kuih dan boleh di hidangkan.Jika suka makan sejuk,simpan kuih yg telah diisi air gula di dlm peti sejuk.
- *Gula melaka daun pandan dan air dimasak hingga mendidih dan gula larut.Tapis dan sejukkan.
No comments:
Post a Comment