Bahan bahan:
Seekor ikan tongkol dipotong kepada beberapa kepingan
(direbus dg garam dan asam keping)
4 sudu
besar cili kering blender
6 ulas bawang merah
6 ulas bawang merah
4 hiris
lengkuas
1 inci kunyit hidup
1 keping asam keping
Garam dan gula
Timun dan Cili hijau (jika suka)
1 inci kunyit hidup
1 keping asam keping
Garam dan gula
Timun dan Cili hijau (jika suka)
Bahan bahan:
-
Seekor ikan tongkol dipotong kepada beberapa kepingan (direbus dg garam dan asam keping)4 sudu besar cili kering blender
6 ulas bawang merah4 hiris lengkuas
1 inci kunyit hidup
1 keping asam keping
Garam dan gula
Timun dan Cili hijau (jika suka)1. Ikan direbus dengan asam keping dan garam terlebih dahulu.2. Kemudian, blendkan bawang merah, lengkuas, kunyit hidup.3. Kesemua bahan yang diblend termasuk cili kering ke dalam santan dan dimasak dengan api kecil hingga menggelegak.4. Perlu dikacau selalu.5. Kemudian masukkan ikan rebus, asam keping, garam dan sedikit gula. Masak hingga pecah minyak.6. Jika suka boleh dimasukkan timun yang dihiris dan juga cili hijau (aku masukkan cili hijau macam gitu aje)..Tara! dah masak n yum yum yum..
6.
No comments:
Post a Comment