Wednesday 9 October 2013

YUM YUM YUM! IKAN TONGKOL GULAI STAIL KELANTAN TABIK SPRING!

Syukur alhamdulillah..hajat di hati nak masak nasi berlauk yang tertangguh sekian lama terlaksana juga malam tadi...Memang suami aku suka sangat dengan nasi berlauk tapi mesti stail Kelatelah..He..he...Lepas tu kalau ikan tongkol mesti yang isi putih..kalau yang isi hitam tu, keras katanya. So lps aje beli sekor ikan tongkol dari pasar, terus aku bersihkan dan rebuskan ikan tongkol tu dalam air yang berisi asam keping (bnyk gak aku bubuh sb nak kasi masam) dan juga garam. Seterusnya aku pun masaklah ikan tongkol gulai stail Kelantan. Kak As pembantuku bagi idea plak servekan nasi berlauk ni atas banana leaf. Dalam hati moga menjadilah resepi kali ni sb dah lama tak masak. Tup tup malam tadi suami aku makan bertambah. Umi! kali ni umi masak gulai ikan tongkol ni abang tabik spring! yeay yeay yeay..syukur alhamdulillah..bila suami aku kata tabik spring tu memang sedaplah..jom tgk resepinya n selamat mencuba!



Bahan bahan:
Seekor ikan tongkol dipotong kepada beberapa kepingan (direbus dg garam dan asam keping)
4 sudu besar cili kering blender
6 ulas bawang merah
4 hiris lengkuas
1 inci kunyit hidup
1 keping asam keping
Garam dan gula
Timun dan Cili hijau (jika suka)

Bahan bahan:
  1. Seekor ikan tongkol dipotong kepada beberapa kepingan (direbus dg garam dan asam keping)
    4 sudu besar cili kering blender
    6 ulas bawang merah
    4 hiris lengkuas
    1 inci kunyit hidup
    1 keping asam keping
    Garam dan gula
    Timun dan Cili hijau (jika suka)

    1.            Ikan direbus dengan asam keping dan garam terlebih dahulu.
    2.            Kemudian, blendkan bawang merah, lengkuas, kunyit hidup.
    3.            Kesemua bahan yang diblend  termasuk cili kering  ke dalam santan dan dimasak dengan api kecil hingga menggelegak.
    4.            Perlu dikacau selalu.
    5.            Kemudian masukkan ikan rebus, asam keping, garam dan sedikit gula. Masak hingga pecah minyak.
    6.            Jika suka boleh dimasukkan timun yang dihiris dan juga cili hijau (aku masukkan cili hijau macam gitu aje)..Tara! dah masak n yum yum yum..  

6.            






No comments:

Post a Comment