4 keping sotong yang sederhana besar- potong kecil
2 sb butter
1 chili padi – cincang (bubuh 1 aje sb takut anak makan pedas
nanti)
1 pelepah daun kari
Beberapa keping cheese
Beberapa keping cheese
Setengah tin susu cair - ikut kepekatan disukai
Secubit serbuk perasa ayam
Garam
Serbuk lada hitam
Bahan perap:
1 sk garam
1/2 sb sugar
2 sk serbuk kari
1 sb tepung gandum
1 telur
Cara cara:
Perap sotong dengan bahan perap selama 1 jam. Masak sotong sehingga
kekuningan di dalam non stick pan. Angkat dan ketepikan.
Panaskan kuali dengan butter. Tumis chili dan daun kari sehingga
wangi. Masukkan susu cair dan masak sehingga mendidih. Masukkan pula
cheese.
Masukkan Knorr chicken powder, serbuk lada hitam, garam dan gula
secukup rasa.
Masukkan sotong tadi dan masak seketika kerana tepung yang ditabur
pada sotong akan memekatkan kuahnya, Jika terlebih pedas, tambahkan sedikit
gula.
YUM YUM YUM!
Thanks
ReplyDeleteSama-sama. Maaf ye saya lambat balas sebab line kat estet nih sokmo problem.
ReplyDelete