Tuesday 3 April 2012

Nasi Kukus Berlaukkan Ayam Goreng Berempah dan Ayam Masak Kerutuk



            Alhamdulillah, setelah sekian lama baru aku dapat merealisasikan impian aku untuk membuat nasi kukus. Selalunya bila balik Semenanjung, memang aku sekeluarga tak pernah miss makan nasi kukus berlaukkan ayam goreng berempah dan kuah kerutuk bersama cili. Memang nasi kukus kat depan Greewood Park tu betul2 terangkat. Sedap betul. Tiap2 hari org ramai beratur sampai tak cukup tempat nak beratur lagi dah. Emmmm...Kat Bintulu ni, tak ada lagi peniaga yang jual nasi kukus ni. Suami aku kata, apa kata umi berniaga nasi kukus kat depan umah? Ha ha..aduhai..macam manalah nak berniaganya sebab ngan hafiz masih kecik lagi. Bukan nasi kukus aje, tapi nasi lemak pun dia nak suruh aku berniaga..Konon-kononnya aku nyer nasi lemak paling sedap di Bintulu...He..he..So aku postkan resepi nasi kukus bersama ayam goreng berempah dan kerutuk ayam untuk tatapan semua. Selamat Mencuba....



NASI KUKUS

Bahan
2 cawan beras panjang
3 cawan air
1 helai daun pandan


Cara
1. Basuh beras dan rendamkan 30 minit ke 40 minit
2. Masukkan beras, air serta daun pandan (untuk mewangikan beras) ke dalam loyang dan kukus sehingga naik wap dan nasi masak. [lebih kurang 30 minit]

AYAM GORENG BEREMPAH

Bahan
1 ekor ayam [potong 8 dan bersihkan]
1 senduk besar atau 3 sudu besar kari ayam/daging
1 senduk besar atau 3 sudu besar cili serbuk
1 senduk besar atau 3 sudu besar serbuk kunyit
½ senduk besar atau 1 ½ sudu besar garam laut (Natural Health Farm Sea Salt)
½ senduk besar atau 1 ½ sudu besar serbuk ayam Knor  
2 ulas bawang putih  
6 inci halia
3 batang serai
2 tangkai daun kari

Cara
1. Blend bawang putih, serai dan halia hingga halus.
2. Gaulkan bahan yang telah diblend tadi bersama2 serbuk kari, cili serbuk, serbuk kunyit, garam laut dan serbuk ayam ke dalam ayam dan perap selama beberapa jam.
3. Gorengkan dalam minyak yg banyak. Semasa ayam sudah hendak garing sedikit, baru taburkan daun kari kedalam minyak tersebut dan tunggu sehingga ayam betul2 garing. (mak mertua kata bila daun kari masuk masa ayam nak garing, baru aroma ayam akan lebih menyerlah!)



AYAM MASAK KERUTUK

Bahan
3 ketul ayam dipotong kecil-kecil (saya guna 3 ketul saja sebab menu utama ayam goreng berempah)
4 sudu besar rempah kerutuk
3 cawan santan pekat
2 sudu besar kicap pekat
1 keping gula manisan (beli kat Kelantan yg bulat leper-leper)
2 sudu besar kerisik
Garam laut (Natural Health Farm Sea Salt)

Bahan menumis
½ bawang besar
½ inci halia
2 ulas bawang putih
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
Sedikit minyak untuk menumis

Cara
1. Ayam yang telah dipotong kecil-kecil dibersihkan dan ditoskan.
2. Kisar bahan menumis iaitu bawang besar, bawang putih dan halia dan kemudian campurkan dengan rempah kerutuk.
3. Panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih sehingga naik wangi.
4. Kemudian, masukkan campuran rempah kerutuk tadi hingga pecah minyak. (Jangan terlalu lama sangat menumis campuran rempah kerutuk ini kerana rempah kerutuk yang dibuat dari Kelantan ini telah ditumis sedikit sebelum ini semasa dalam proses membuatnya- menurut kata mak mertua tersayang. He he..)
5. Masukkan ayam dan santan. Masak hingga kuah betul2 pekat.
6. Akhir sekali masukkan kicap, garam laut, gula manisan dan juga kerisik.
7. Sedia untuk dihidangkan.


SAMBAL

Bahan
5 tangkai cili merah
5 tangkai ciliapi (kalau tak nak pedas, boleh kurangkan ciliapi nilah ye)
2 biji limau nipis [ambil jusnya]
garam laut secukup rasa
gula secukup rasa

Cara
1. Masukkan semua bahan kecuali jus asam limau dalam blender dan mesin kasar.
2. Tuangkan dalam mangkuk dan gaulkan dengan jus asam limau.
3. Rasakan masam dan masinnya.









No comments:

Post a Comment