Friday, 22 June 2012

Nasi Mandi Manda

                           
                    Alhamdulillah permintaan untuk buat kelas masakan nasi mandi manda telah dapat aku realisasikan bersama warga kilang sawit suamiku di Sarawak ni. Aku bersama-sama dgn keluargaku mula-mula makan nasi mandi manda ni di sebuah restoran arab di Ampang. Alhamdulillah arwah mak tercinta sempat merasa nasi mandi manda kat restoran ni and also nasi manda yang aku buat sendiri. Punyalah sedap n ingatkan susahlah nak buat...Tapi rupa-rupannya senang ajer..Tq so much kepada mak mertua tersayang di atas resepi ni. Selamat mencuba!

Selalunyer aku ada serve ngan salad sekali tapi masa ni salad takdelah plak..


NASI MANDI-MANDA                     info: 1kg beras basmathi untuk 10 orang   

Bahan-bahan:
3 ekor                  ayam
3 kg                    beras basmathi (direndam selama 20 minit)
10 ulas                 bawang merah
10 biji                 bawang putih     dikisar
2 cm                    halia
10 biji                 tomato
10 biji                 cilibesarmerah
Secukup rasa            cuka, garam, gula
1 bungkus besar         rempah beriani
6 sudu makan            jintan putih
6 sudu makan            jintan manis
3 biji                  bawang besar (dipotong dadu)
2 biji                  timun (dihiris)
4 biji                  kiubayam
1 bungkus kecil         kayu manis dan bunga lawang
1/2 biji                bawang besar (dipotong dadu)
sedikit                 daun parsley
beberapa batang         timun
beberapa helai          daun salad


Cara-caramembuat:
  1. Rebus ayam yang telah dipotong di dalam periuk. Biarkan sampai mendidih.
  2. Masukkan bahan-bahan yang dikisar, bunga lawang, rempah beriani, jintan putih, jintan manis, seosoning, garam laut dan gula.Biarkan hingga masak.
  3. Sementara itu, untuk sos tomato, potong tomato kepada 4 bahagian, kemudian dikisar bersama cili merah tadi. Campur bahan-bahan kisar dengan gula, cuka dan garam. Ketepikan.
  4. Toskan beras yang direndam tadi dan gaul dengan serbuk kunyit.
  5. letak sedikit minyak jagung dlam periuk nasi, kemudian tumiskan bawang besar yang telah dipotong dadu-dadu dan tumis hingga agak layu.
  6. Kemudian, susun ketul-ketul ayam yang sudah masak tadi di dalam periuk nasi, kemudian masukkan beras yang sudah direndam tadi. Tuangkan air rebusan ayam tadi ke dalam periuk nasi dan campakkan sedikit daun parsley ke dalam periuk tersebut. Sedia untuk dimasak.
  7. Setelah nasi masak, telungkupkan permukaan periuk tadi supaya nasi tadi menjadi bentuk kon dan taburkan dengan bawang goreng. 
  8. Sedia untuk dimakan bersama sos tomato, daun salad dan timun. Selamat mencuba!!!!!!


Info : 1 cawan beras dicampur dengan 1 1/2 cawan air rebusan ayam..





                















No comments:

Post a Comment